top of page

Crònica: El Teatre Kursaal presenta la seva programació de tardor

  • Foto del escritor: JUDIT ESQUERDA OLMO
    JUDIT ESQUERDA OLMO
  • 13 jun 2022
  • 5 Min. de lectura

L’acte va servir d'introducció a més de 60 propostes per a la nova temporada


JUDIT ESQUERDA · 13 de juny de 2022 | Manresa


Cristina González i Jordi Gener van ser els encarregats de conduir, el passat dijous 9 de juny, la presentació de la nova programació del Kursaal. En aquesta, s'han presentat més de 60 propostes que passaran per les sales del MEES de setembre a desembre. Amb motiu del centenari del naixement de la manresana Maria Matilde Almendros, locutora de ràdio i actriu, l'acte s'ha tenyit de tocs radiofònics, amb un guió amb molt de ritme i humor.


La presentació, com cada any, ha arribat carregada d'actuacions musicals, entrevistes amb els artistes i sortejos per al públic, creant un ambient dinàmic i traient-ne solemnitat. Aquest cop, s'ha estructurat en els diversos gèneres que conformen la nova temporada: l'òpera, la música, el teatre i els diversos festivals que hi passaran.


González i Gener durant l'acte de presentació. / Teatre Kursaal


En aquest primer bloc d'òpera clàssica, que també inclou els espectacles de música coral, hi passarà l'Òpera de Sabadell, un clàssic al Teatre Kursaal. Al novembre, ens visitaran amb 'Don Giovanni', l'òpera bufa de Mozart que interpretaran amb les grans veus de la lírica catalana. El pròxim 2023 ens portaran 'Madama Butterfly', obra de Puccini, i 'Il Trovatore'.


El pianista manresà Xavier Ricarte passarà per la Sala Gran amb motiu del Cicle ¾ de Música. En la mateixa línia, també trobarem el Concert de Cap d'Any que se celebra anualment de la mà de la Unió Musical del Bages.


Tampoc hi faltarà el gòspel dins d'aquesta nova programació. Des de Mississipi, The Black Heritage Choir ens farà reviure els himnes d'Aretha Franklin amb el seu mític disc 'Amazing Grace'. The River Troupe Gospel, de Sallent, ens portarà aquest octubre un repertori variat, amb hits de Madonna, U2, Michael Jackson i Whitney Houston, d'entre d'altres.


Presentació de l'espectacle 'Amazing Grace'. / Teatre Kursaal


Centrant-nos en la música coral, el cor de veus exclusivament femenines Cor de Teies, de Santpedor, portarà al Kursaal el seu espectacle per cantar a la lluna. La trentena d'artistes que formen el grup van representar, a l'acte de presentació, un avenç de la seva nova peça, 'Sons de Lluna', amb una estètica íntima.


Actuació en directe del Cor de Teies, grup coral format el 2016. / Elaboració pròpia


Pel que fa a la música, el Teatre Kursaal té moltes dates assenyalades: hi podrem veure el retorn de Sau als escenaris, la presentació del nou projecte d'Els Pets, '1900', o el concert de comiat de Falsterbo. Celeste Alías homenatjarà a la icònica Chavela Vargas amb 'Tranquila', fent un repàs musical per la seva trajectòria. També com a tribut, José Manuel del Río Gómez i Txema Aguirrebeitia es posaran en la pell de Joan Manuel Serrat i Joaquín Sabina, a l'espectacle musical 'Dos pájaros y un trío'.


El Kursaal també aporta propostes per a un públic més jove, com el concert del grup català La Ludwig Band. Un altre gran referent de la música urbana en català, Lil Dami, presentarà el seu nou disc, 'Viatge en espiral'.


El novembre, Lídia Pujol passarà pel Kursaal per a recuperar les cançons de la cantautora madrilenya Cecília en versió original. Com ella mateixa va explicar, a l'acte de presentació, aquest projecte sorgeix en re-escoltar la seva obra durant alguns dels moments més durs dels últims anys. "És una experiència de gratitud profunda en un moment en què se'ns han acabat les paraules i les seves lletres ens les donen en un moment de la història en què no sabem què dir", detallava Pujol. Així, va interpretar en directe 'Nada de nada', "una de les seves predilectes" d'entre el repertori que podrem veure en viu a la Sala Gran, acompanyada de la banda amb què va gravar el disc.


Lídia Pujol ens presenta 'Nada de nada' en directe, amb una acústica íntima. / Elaboració pròpia


Què seria una programació així sense el teatre? Amb l'abonament d'El Toc de Teatre ja a la venda, podem detallar una de les obres que encapçalarà la nova temporada: 'El sopar dels idiotes'. David Olivares, un dels intèrprets de la comèdia, ens fa cinc cèntims de l'argument de la comèdia: "Jo interpreto al Pere, l'amfitrió que, cada dimecres, organitza un sopar d'idiotes, on busquen a l'idiota més gran de la setmana". L'obra ja s'ha representat al Teatre Borràs, on ha funcionat molt bé, en ser una comèdia "clàssica i hilarant".


Una altra obra a destacar, 'L'oreneta', estarà disponible amb subtítols i audiodescripció per a la seva segona funció, seguint amb el projecte d'integració que proposa el Teatre Kursaal.


D'entre les propostes teatrals, també podrem gaudir els monòlegs de Quim Masferrer, amb 'Bona Gent' o 'Per fi sol!', on Carles Sans ens descobrirà tots els secrets de Tricicle. Al setembre, Pau Vinyals ens portarà el seu debut com a director, que també interpretarà: el monòleg 'El gegant del pi'.


Una de les obres més innovadores arribarà al Teatre Conservatori de la mà del director santvicentí Marc Artigau. 'Les bones intencions', encapçalada per Míriam Iscla i Joan Negrié, és una comèdia interactiva i participativa, on el públic es converteix en part de l'obra: els assistents passaran a formar part d'una empresa dedicada a l'organització de festes personalitzades.


Intervenció de Míriam Iscla i Joan Negrié sobre l'obra interactiva 'Les bones intencions'. / Teatre Kursaal


Per a espectacles d'un to més greu, Projecte Ingenu modernitzarà 'Bodas de Sangre', una tragèdia clàssica de Federico García Lorca. La companyia gallega Chévere ens acostarà a 'N.e.v.e.r.m.o.r.e', una proposta de teatre documental sobre la tragèdia del Prestige, ara que se'n compleixen quinze anys. Tal com ens va avançar Joan Morros, és una de les sorpreses de la temporada i s'espera "que causarà un fort impacte".


El 2022 és un any important per a la ciutat de Manresa, que celebra el 500 aniversari de l'arribada de Sant Ignasi de Loiola a la ciutat. Per això, el Teatre Kursaal presenta l'espectacle inèdit 'Enecus', una peça de teatre musical que busca entendre per què ens interpel·la la figura del sant. L'intèrpret Natxo Tarrés, en directe a la presentació, va explicar en detall l'obra. "El que a nosaltres ens inspira és que Sant Ignasi es va transformar: va arribar a Manresa sent una persona i en va marxar una altra. És un procés que ens passa contínuament a les persones i aquest espectacle intenta indagar en què li va passar. És un fet que sobrepassa la religiositat."


Muntatge de l'escenari en homenatge a Maria Matilde Almendros. / Elaboració pròpia


Durant aquesta tardor, podrem gaudir de la quarta edició del Festivalet de Circ i el Festival Batecs. Una de les obres més destacables que ens arribarà amb aquest últim és 'Casa d'àngels', inspirada en textos de Mercè Rodoreda. També tornarà a la plena normalitat la Fira Mediterrània, amb la seva 25a edició. Aquesta no tan sols se sumarà a la celebració de Manresa 2022, sinó que també lligarà amb grans temes com la tradició oral i la memòria històrica.


El Teatre Kursaal va sortejar entre els assistents a aquesta presentació un abonament de la Sala Petita, un abonament del Toc de Teatre, un Toc Obert i un val per a dues entrades a 'La Nit dels Musikaals'. Tot i això, si no has estat un dels afortunats, les entrades per a tota la nova programació ja estan a la venda a les taquilles i per internet.



Segueix-nos a les xarxes socials

No et perdis cap novetat!

 
 
 

Comments


  • Blanco Icono de Instagram
  • Twitter Icono blanco
  • Blanco Icono de Spotify

Us continuem actualitzant!

bottom of page